Karagöz Travel   Karagöz Travel
Karagöz Turizm Instagram Karagöz Turizm Facebook
Türsab
MÜZEKART UYGULAMASI BAŞLADI

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB, müzelere daha çok ziyaretçi çekebilmek amacıyla ‘Müzekart’ çıkardı. 20 YTL’ye satılan kartla bir yıl boyunca başka hiç para vermeden 185 müze ve 130 ören yeri gezilebilecek

Artık Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 185 müze ve 130 ören yerini 1 yıl boyunca ziyaret imkanı veren bir kartımız var. 20 YTL karşılığında edinebileceğiniz Müzekart ile yıl boyunca söz konusu yerleri dilediğiniz kadar gezebileceksiniz.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB), müzelere daha fazla ziyaretçi çekebilmek ve Türkiye’nin sahip olduğu kültürel zenginliği vurgulamak amacıyla hayata geçirdiği “Müzekart” projesinin duyurusu dün İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen bir toplantıyla yapıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, insanları Türkiye’nin tarihi ve kültürel zenginlikleriyle buluşturan çok doğru bir fikir olarak tanımladığı Müzekart ile ilgili açıklamasında, müze bilincinin toplumun her kesiminde yaygınlaşarak gelişmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

‘Turizmde 1’inci kümedeyiz’
“Türkiye turizmde iddialı bir ülke. Birinci kümede yarışıyoruz; en çok ziyaretçi alan ilk 10 ülke arasındayız. Ama kendi insanımızı da tarihimizle buluşturmalıyız. Bu çalışma, insanlarımızın hangi büyük değerlere sahip olduğumuzu bilmesi konusunda atılmış önemli bir adım.”
Günay, konuşmasında ekonomik nedenlerle birçok kişinin müzeleri gezemediğine de değindi:
“Geçmiş yıllarda zaman zaman bir yöredeki herhangi bir müzeyi gördükten sonra ikincisinde tasarruf ettiğimi hatırlıyorum. Halbuki şimdi bu kart tasarruf etme sıkıntısını ortadan kaldırıyor. Efes’e gittiniz, peki Milet? Hepsine gitmeye kalktığınızda ciddi bir yük oluyor. Şimdi Müzekart alıp dilediğiniz müzeleri, ören yerlerini ekonomik giderini düşünmeksizin gezebileceksiniz.”

Günay ve Ulusoy da aldı
Geçen yıl bakanlığa bağlı müzeler ile ören yerlerini yerli ve yabancı 19 milyon kişinin ziyaret ettiğine dikkat çeken Günay, Müzekart ile müzeleri gezen yerli ziyaretçi sayısını gelecek yıl iki milyona ulaştırmayı hedeflediklerini belirtti.
Müzekart, özel müzelerde ve Milli Saraylar’a bağlı Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı gibi mekânlarda geçerli değil. Bakan Günay, Milli Saraylar’a bağlı müzelerde de Müzekart’ın geçerli olması için çalışmalar yapacaklarına da değindi konuşmasında:
“Milli Saraylar da bu projeye bir süre sonra katılacaktır, umarım. Zaten aslında ben müzelerdeki bu yönetim farklılığının kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. Yani Milli Saraylar’a bağlı müzelerin de Kültür Bakanlığı’na bağlı olması lazım. Öte yandan belki özel müzeleri de bu projeye katma imkânımız olabilir.”
Günay, konuşmasının ardından TÜRSAB’ın Başkanı Başaran Ulusoy ile birlikte Müzekart konusunda işbirliği protokolünü imzaladı. Sonrasında Günay ve Ulusoy 20 YTL ödeyerek kendilerine birer Müzekart çıkarttılar.

Kart, kişiye özel
Müzeleri erişilir kılmak, yerli ziyaretçilerin sayısını artırmak, sağlıklı istatistik elde etmek amaçlarını taşıyan Müzekart, kişiye özel. Kart, sahibinin kimlik bilgilerinin yanı sıra hangi tarihte nereleri ziyaret ettiğinin de dökümünü tutuyor.
Turnikeli geçişi olmayan müzelerde ise geçici Müzekart veriliyor. Fakat bu geçici Müzekart’ı aslı ile ücretsiz olarak değiştirebiliyorsunuz. Müzekart’ınızı kimlik, ehliyet ya da pasaportunuzla alabiliyorsunuz. Kart ile birlikte size bir de müzelerin ve ören yerlerinin ayrıntılı açıklamasının olduğu kitapçık veriliyor.

Nerden Alacaksınız?

Sadece Türk vatandaşları için geçerli olan Müzekart’ı, müze ve ören yerlerindeki gişelerden, Ankara’daki Müzekart Merkez Ofisi’nden, Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü’nden (DÖSSİM), TÜRSAB’ın İstanbul merkezi ile belirlenmiş seyahat acentelerinden ve www.muzekart.com adresinden 20 YTL’ye edinebilirsiniz.

Müzeler ve giriş ücretleri
Ankara Anadolu Medeniyetleri Müz: 10 YTL
Ankara Etnografya Müzesi: 2 YTL
Antalya Aspendos Ören Yeri: 10 YTL
Aydın Afrodisias Müzesi ve Ören Yeri: 4 YTL
Bursa Türk-İslam Eserleri Müzesi: 2 YTL
Çanakkale Asos Ören Yeri: 4 YTL
Çorum Alacahöyük Müzesi: 2 YTL
Edirne Türk- İslam Eserleri Müzesi: 2 YTL
Mersin Cennet- Cehennem Ören Yeri: 2 YTL
İstanbul Arkeoloji Müzesi: 5 YTL
İstanbul Ayasofya Müzesi: 10 YTL
İstanbul Aya İrini: 5 YTL
İstanbul Kariye Müzesi: 10 YTL
İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi: 10 YTL
Türk ve İslam Eserleri Müzesi: 5 YTL
İzmir Agora Müzesi: 2 YTL
İzmir Bergama: 2 YTL
İzmir Efes: 2 YTL
Konya Mevlana Müzesi: 2 YTL
Kütahya Çini Müzesi: 2 YTL
Mardin Hasankeyf : 2 YTL
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi: 10 YTL
Bodrum Zeki Müren Müzesi: 2 YTL
Muğla Saklıkent: 3.5 YTL Öğrenci 2.5 YTL
Nevşehir Göreme: 10 YTL
Nevşehir Kilisesi: 5 YTL
Tekirdağ Müzesi: 2 YTL
Trabzon Müzesi: 2 YTL
Şanlıurfa Harran: 2 YTL
Van Akdamar Müzesi: 2 YTL
Aksaray Ihlara: 5 YTL

Türsab  Türkiye

Karagöz Turizm Instagram  Karagöz Turizm Facebook

Gizlilik Politikası  Kullanım Şartları  Hesap Numaralarımız  Ödeme Şartları  İş Başvurusu

© 2020 Karagöz Turizm ve Seyahat Acentası

Profornet