Karagöz Travel   Karagöz Travel
Karagöz Turizm Instagram Karagöz Turizm Facebook
Türsab
ÇATALHÖYÜK UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNDE
UNESCO Dünya Mirası Komitesi, Çatalhöyük neolitik kentinin Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilmesini oybirliğiyle kabul etti. Çatalhöyük’le birlikte Türkiye’den bu listeye giren tarihi alanların sayısı da 11'e yükseldi

UNESCO’ya üye 21 ülkeden uzmanlardan oluşan Dünya Mirası Komitesi’nin St. Petersburg’da yapılan toplantısında alınan kararda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Dünya Mirası Listesi’ne aday gösterilmiş olan Çatalhöyük’ün, Dünya Mirası Sözleşmesi’nin temel şartlarını karşıladığı, otantikliğini koruduğu ve ‘evrensel seçkin değer’e sahip olduğu belirtildi.

Tplantıda Türk heyeti, alkışlarla alınan kararı takiben diğer ülke temsilcilerinin tebriklerini kabul etti. Karara esas olan raporda, tarihi M.Ö. 7400 yıllarına uzanan Konya sınırları içindeki Çatalhöyük’ün ‘insanlığın bir aşamasının eşsiz bir tanıklığını teşkil ettiği, döneme has bir yerleşim tarzı ile toplum anlayışı ve eşitlik ideallerine dayanan bir kentsel plana sahip olduğu’ da vurgulandı.

Çatalhöyük’ün deprem ve artan turizm riskiyle karşı karşıya olduğu belirtilen kararda, bu miras alanının yönetim planının en kısa sürede tamamlanması istendi. Ayrıca alanın sürdürülebilir mali kaynağa sahip olmasının gereğine işaret edildi.
Türsab  Türkiye

Karagöz Turizm Instagram  Karagöz Turizm Facebook

Gizlilik Politikası  Kullanım Şartları  Hesap Numaralarımız  Ödeme Şartları  İş Başvurusu

© 2020 Karagöz Turizm ve Seyahat Acentası

Profornet