Karagöz Travel   Karagöz Travel
Karagöz Turizm Instagram Karagöz Turizm Facebook
Türsab
GEÇİT TÖRENİNDE KAÇ TANK VARDI?

1970'li yıllar.. Bursamızın tarihi ve ünlü mekanı Kapalıçarşı eski Aynalı Çarşı'daki Karagöz Antikacı dükkanında işyeri sahibi üstad Şinasi Çelikkol'un yanında çıraklık yapıyorum..

Lise öğrencisiyim.. Yaz tatilleri dışında cumartesi ve bayram tatillerinde hep Şinasi Ağabey'in antikacı dükkanındayım.. Hem gelen turistlerden ingilizce konuşma pratiği ve özgüven kazanmak, ticari yaşamı gözlemek ve yaşam üniversitesi eğitimi almak gibi amaçlarla ailem tarafından yakın akrabamız Şinasi Bey'in yanına çırak olarak verilmiştim..

İlginçtir ki tam 35 yıl sonra oğlum Can da aynı yerde yaz tatillerinde çalıştı. Şinasi Bey'den feyz aldı!...

Ben Karagöz Antikacısı'nda çalışırken, 1970'li yıllarda Cumhuriyet Bayramı, Zafer Bayramı, 23 Nisan gibi bayramları törenleri Cumhuriyet Alanı'nda (Heykel) yapılır, tören geçiti de Atatürk Caddesi'nde olurdu..

Şinasi Çelikkol da biz çalışanlarına dönüşümlü olarak 45'er dakika izin verir, bu törenleri ve geçit törenini izlememizi sıkı sıkıya öğütler, yapılan konuşmaları dinlememizi, bu günlerin ülkemiz için ne kadar büyük bir önem taşıdığını anlatırdı.

Biz çalışanlar sırayla Atatürk Cadodesi'ne koşarak gider, şöyle bir törene bakar, sonra da Ünlü Cadde'deki o günlerin Yeni Sineması'na ait film afişlerine takılır, sinema önündeki çizgi roman kitapları sergilerinde zaman geçirir sonra da töreni izlemiş ve sevgili patronumuzun öğütlerini yerine getirmiş gibi tekrar Aynalı Çarşı'daki Karagöz Antikacısı'na dönerdik. Sonra sıradaki arkadaşımıza 'bayram izleme nöbeti'ni devrederek onu Atatürk Caddesi'ne uğurlardık.

Şinasi Bey'e duyurmadan da arkadaşlarımızla birbirimize sessizce Yeni Sinema afişleri hakkında ve sinema önündeki sergilenen Tom Miks, Texas, Zagor kitapları hakkında bilgi verirdik..

Bir Cumhuriyet Bayramı sonrası, akşam saatlerinde dükkanımızı kapatmadan önce, Şinasi Bey tüm personeli Eski Aynalı Çarşı avlusunda topladı.. Sanki birşeyleri sezmiş ve bizlere verdiği tören izleme iznini suistimal ettiğimizi anlamıştı.

Adeta bizleri gün içinde gizlice izlemişti..

Biz çalışanlar tedirgin ve heyecanlıydık. Hepimiz tek sıra, yüzlerimiz Şinasi Bey'e dönük vaziyette duruyoruz!.

Şinasi Bey, hepimizin gözlerinin içine bakarak sordu?:

- Törene gittiniz mi??

Biz hep bir ağızdan:

- Evet Şinasi Ağabey, gittik!

Şinasi Ağabey devamla:

- Resmi geçit nasıldı?.

Biz yine hep bir ağızdan cevapladık:

- Muhteşemdi Şinasi Ağabey!..

Şinasi Bey, tekrar gözlerimizin içine bakarak sordu?:

- Resmi geçitte kaç tane tank vardı? Tek tek her biriniz cevap verin..

Hepimiz şaşırmıştık. Böylesi bir soruya hazır değildik. Şok olduk. Ne cevap verecektik?.. Hepimiz birbirimizin yüzüne bakıyorduk. Çaresizdik.. Vazo kırılmıştı!..

Her birimiz değişik sayıda tank olduğunu söyledik.. Kimimiz 4 tank, kimimiz 6 tank dedi.. Bir arkadaşımız hızını alamadı ve '12 tane tank geçti Şinasi Ağabey' dedi..

Şinasi Ağabey hepimizin yüzüne baktı, baktı ve adeta gürledi:

-Tank yoktu resmi geçitte!.

Sonra bizlere nasihat etti.. Bu tür törenlerin öneminden bir kez daha söz etti.. Böylesi yalan yanlış davranışlardan da yaşam boyu kaçınmamızı istedi..

Bizler.. Evet bizler ise onu başlarımız öne eğik dinledik.. Suçluyduk. Özür diledik..

Sonraki yıllardaki bayramlarda resmi geçitleri büyük bir dikkatle izledik. Konuşmaları can kulağıyla dinledik.. Atatürk Caddesi'nde 45 dakikalık tören izleme izinlerimizi dolu dolu kullandık..

Sonra da büyük bir gururla Karagöz Antikacımıza döndük!.

Şinasi Bey'in yanında yaz tatillerinde çalışan bizler eğitimlerimizi tamamlladık, meslek edindik.. Yuva kurduk. Çoluk çocuğa karıştık..

Fakat aradan yıllar da geçse Atatürk Caddesi'ndeki o muhteşem geçit törenlerini asla unutmadık.

Bu defa çocuklarımızla, eşlerimizle gittik izlemeye.

Bazen de tören sonrası Altıparmak'a doğru yürürken Karagöz Antikacısı'nda birlikte çalıştığımız eski arkadaşlarımızla karşılaştık. Ve sevgili ustamız Şinasi Bey'in kulaklarını çınlattırken birbirimize seslendik:;

"Geçit töreninde kaç tank vardı?."

Nice Cumhuriyet Bayramlarımıza.. - Yıldıray ÇAMLIK / Emek Yağ Sanayi yöneticisi

HABERIN FOTOĞRAFI: 1975 yılı-Karagöz Antique shop / Toni Sepeda, ilk kocasının kız kardeşi Mona ve Toni'nin arkadaşı Pauline, fotoğrafı çeken Toni'nin ilk eşi Kenneth Sepeda...


Yazı 08.11.2009 pazar günü Bursa Hakimiyet Gazetesi Erdal Özdür köşesinde yayınlanmıştıır.

Yazının linki:

http://www.bursahakimiyet.com.tr/makaleDetay.aspx?mid=4027

 

Türsab  Türkiye

Karagöz Turizm Instagram  Karagöz Turizm Facebook

Gizlilik Politikası  Kullanım Şartları  Hesap Numaralarımız  Ödeme Şartları  İş Başvurusu

© 2020 Karagöz Turizm ve Seyahat Acentası

Profornet